Örter som del av en balanserad foderstat

Naturen är fylld av potenta örter. Kunskapen om dem var förr ganska spridd medan man i den moderna världen har tappat en del av den. Vi förlitar oss numer väldigt mycket på annan kunskap och annan medicin. Som tur är finns den gamla kunskapen bevarad och den utvecklas.

En av mina föreläsare från skoltiden hävdade med bestämdhet att naturen försett oss med botemedel för alla sjukdomar och skador som finns. Problemet är att vi inte upptäckt dem alla ännu. Det ligger säkert mycket i det. Vad vi vet, än så länge, är i alla fall att det finns väldigt mycket läkedom i vår natur. Hälsa och läkedom finns i det vi äter. Maten är vår medicin. Det är det vi som örtterapeuter tagit fasta på. Det gör att vi använder örter som kompletteringsfoder för att uppnå vissa egenskaper.

Att maten är vår medicin kan man använda till exempel om man själv tillfälligt är lös i magen.  Då äter man blåbär. Det är en funktionell mat på kort tidshorisont. En stund efter måltiden stoppar magen upp och normaliserar sig.
Om man i stället har lite mer långvariga besvär med en för lös mage kan man äta blåbär under längre tid för att magen ska bli bra. Om problemen återkommer när man slutat med blåbär så har man inte gått till grunden med besväret utan bara sopat det under mattan.

Då finns det oftast en annan ört som hjälper. Det kan vara svårt att hitta rätt på egen hand. Vi hjälper gärna till att välja. Men för att underlätta för dig har vi tagit fram blandningar av örter som har liknande egenskaper och som jobbar ihop.  För en lös mage till exempel har vi MD Earth som hjälper bland annat magtarmsystemet att hålla rätt hastighet och fuktighet. MD Earth är namngivet från den traditionella kinesiska medicinen där magen och tarmsystemet faller inom jord-elementet.

Att hjälpa sin häst eller hund med örter kan ofta ta lite tid. Vi brukar säga att man ska ge det minst två månader för att se det resultat man önskar. Det är mycket tack vare att vi strävar efter att programmera om kroppens funktioner.  Vad menar vi med det?

Ta våra egna magar som exempel igen. Det kryllar av olika bakterier i tarmsystemet. Vi mår bra när rätt bakterier jobbar. De olika bakterierna aktiveras av olika typer av mat. Dålig mat aktiverar fel bakterier medan rätt bakterier aktiveras av bra mat. Viss reaktion får man direkt man byter eller lägger till bra mat medan en förändring kommer till stånd efter långvarig aktivering. Mer om det finns att läsa hos Food Pharmacy. Djuren fungerar i det avseendet på samma sätt. Både vad gäller magen och vad gäller andra funktioner i kroppen.

Ett annat sätt att beskriva en liknande funktion är det som kallas neuroplasticitet. Hur man med tankar och handlingar kan få hjärnan att reagera annorlunda. Det är det man åstadkommer med hantering och träning. När vi tränar specialsök med hundarna så tränar vi självfallet nosen, dess känselceller och nervbanorna in till hjärnan samt tränar doftcentrumet i hjärnan men vi tränar också in nya nervbanor och kopplingar i hjärnan som får hunden att direkt reagera på en viss doft. Vi har skapat nya banor, vi har byggt om informationscentrum i hjärnan via träning.  En person som på ett lättfattligt sätt beskriver detta är David JP Phillips. Han medverkar i bland annat Framgångspodden med Alexander Pärleros. Det är avsnitt som är väl värda att lyssna på.

Tillbaka till örterna. Vill vi få levern att fungera bättre så ger vi örter som sakta men säkert bygger upp levern och dess funktioner. Är då inte detta medicin kan man fråga sig. Nej, så som vi idag definierar medicin är det inte det. Vi använder hela örten som mat. Mat som är utvald för att stimulera vissa funktioner. Det är inte medicin eftersom det är flera icke standardiserade substanser som används. Du kan inte köpa till exempel vitpil på apoteket. Däremot kan du köpa tabletter med acetylsalicylsyra. Dessa tabletter innehåller en viss förutbestämd mängd av syran, till exempel 500 mg. Vitpil innehåller också syran men utöver den en hel mängd andra verksamma ämnen. Dessutom vet vi inte mängden. För örtterapeuten är substansmängden inte så intressant. Synergieffekten av alla ingående ämnen är det vi är ute efter. Vi kombinerar gärna flera örter. Det skiljer oss från medicinen.

Men, säger den som är lite bevandrad i apotekets hyllor. Det finns ju örter som till exempel digitalis. Det är ju en väldigt potent hjärtmedicin. Sant. Den har dessutom funnits i örtform, numera avregistrerad. Digitalis ihop med en samling andra växter spelar i en division av giftiga örter där örtterapeuter inte ska spela. De örter som vi har i butiken hör inte till denna division. Våra örter är säkra att använda även under lång tid.

Så för att sammanfatta det hela. Örter kan hjälpa din häst eller hund att må bättre. Vi kallar det att optimera hälsan. Det tar ofta tid att befästa optimeringen. Ge det minst två månader innan du bedömer resultatet. Ge din pälskling chansen till ett friskare liv genom att optimera hälsan. Vi står till tjänst med både örter och behandlingar. Välkommen besöka vår webshop eller att boka tid.

Lämna ett svar