Jag har fått en hingst!

Jag har fått en hingst!  Så kom tränaren emot oss. Ivrigt viftande och gestikulerande. Vad var det som var så uppseendeväckande för honom och fick honom att glatt komma springande mot oss?

Han hade köpt en hingst för tävling och avel. Det visade sig dock när hästen kom till stallet att han var misstänkt. klapphingst. Åtminstone vid undersökning. Vi undersökte och behandlade hingsten vid vårt tidigare besök. Tränaren hade som han själv beskrev det inte så stor tilltro till resultatet. Därför blev han stort överraskad när han kom ut i stallet dagen efter behandlingen och kände på sin häst. I sin hand hade han två testiklar istället för en. När vi kom på återbesök till stallet tre veckor efter förra behandlingen var båda kulorna fortfarande på plats. Från den dagen räknas han som fullvärdig hingst alltså. Åtminstone rörande den detaljen. För hingstens del blev det både tävling och avelsarbete.

Vi får ofta förfrågan om att behandla hingstar där bara ena testikeln kommit på plats. Det kan vara som i ovanstående fall för avelsgodkännande men kanske ännu oftare gör vi det som förberedelse för kastration.  Det blir såklart en mycket lättare operation med båda testiklarna nere. Lättast är det föga förvånande på unga individer.

För en Equine Optimizer eller en equiterapeut är det en enkel behandling att behandla befarade klapphingstar. Anledningen till att vi skriver ”befarade” är att de inte bör vara regelrätta klapphingstar utan att det skett något i testikelvandringen som hindrat kulan att komma ner. En äkta klapphingst, en hingst med kryptorkism,  har kvar testikeln i bukhålan. Dessa är svåra att få bra resultat på. De som det bara hängt upp sig lite på, av olika anledningar, svara ofta mycket bra på behandling.

Välkommen att boka tid för din hingst eller hanhund med ingen eller bara en testikel nere.

Lämna ett svar