Snösulor och brodd, bara fördelar?

Brodd och snösulor, alltid det bästa alternativet?

Nu när vintern är här med snö och kyla går det på automatik för de flesta att sätta på snösulor och brodda hästarna. Men är det verkligen optimalt för alla hästar att gå med snösulor? Ska man ha fyra brodd i varje hov eller finns det nackdelar?

Som med allt finns det självklart för och nackdelar, vid snötäckt underlag och halka så funkar det utmärkt, det är värre de dagar det är barmark men broddarna och sulan fortfarande sitter i.

De hästar som har tunn lädersula eller lätt får inflammation i lädersulan blir ofta sämre av en snösula. Snösulan ligger an hoven och under sulan samlas ofta grus och stenar som irriterar lädersulan och kan då orsaka inflammation, göra lädersulan ännu tunnare eller till och med orsaka hovböld.

Det finns olika alternativ att ta i beaktning när det kommer till vilken typ av snösula man ska använda sig av till olika individer. En häst med ovanstående problem mår bättre av att till exempel använda en helsula med snösula ovanpå, för att minska risken att det kommer in grus under som kan irritera. Helsulan fylls med silikon mellan hov och sula för att se till att det inte kommer in något under sulan. Detta alternativ är dock inte heller helt riskfritt, då det blir instängt och påverkar lädersulan på så vis att den kan bli tunn och hästen kan få strålröta.

Ingen form av snösula rekommenderas att använda för länge, då det oftast påverkar hoven på ett eller annat sätt.

Om man hellre vill använda sig utav en sula som man själv kan välja när man vill använda den finns det alternativ, till exempel Huf Flex. Nackdelen är dock att vissa upplever att de inte sitter kvar så bra, detta beroende på storlek och form på hovarna. Polarpads är också ett alternativ som enkelt sätts fast genom att de skruvas i tillsammans med brodden i tådelen, nackdelen är dock då att du måste ha fyra broddhåll i varje sko.

Brodd är räddningen för många och i många fall behöver hästarna ha brodd för att inte halka och dra på sig stora skador. Det handlar, som med allt annat, att använda det med sunt förnuft. Om du rider ute mycket på hala underlag eller hagen är täckt av is, så bör hästen vara broddad. Detta gäller även om det finns risk för halka, att hästen bär broddar runt om på alla fyra benen. Om den är oskodd brukar de klara sig bra ifrån att halka även om det är halt underlag.

Det som de flesta är rädda för är att hästen skall trampa på sig själv eller skada sin hagkompis. Ett broddtramp eller en spark är oftast bättre än en fläkskada, självklart beroende på skada. För att undvika skador på frambenen på senor eller liknande är det bättre ur den synvinkeln att bara använda två brodd, i traktdelen, än fyra brodd.

Det finns en del nackdelar med att använda brodd, förutom att skada sin hagkompis eller trampa på sig själv. När vi broddar hästarna påverkar vi rörelsemekaniken i hoven. När hästen landar glider hoven en bit framåt så att stöten minskas och det blir mindre påverkan för lederna på hästen. Genom att brodda minskar vi denna rörelse och stoppar hoven från sitt naturliga glidmoment. Om man har en häst som tidigare har haft problem med till exempel hovlederna kan detta förvärras efter en vinter med broddning, ännu värre om hästen har gått med fyra brodd i varje hov.

Har man i stället bara två brodd så blir det en mer naturlig gång för hästen, däremot är det inte lika bra halkskydd. Vinkeln på hoven ändras också när de går med brodd enbart i traktdelen så det är en stor anledning till att inte rida på underlag där brodden inte tillåts att sjunka ner lite i underlaget. Av denna anledning skall man undvika asfalt och hårda underlag i den utsträckning det går.

Det är också viktigt att tänka på att byta ut brodden med jämna mellanrum så att de inte slits ojämnt då det ökar risken för halka.

Om hästen lyckas trampa sig själv och orsaka ett så kallat broddtramp, bör man lägga ett galoppbandage. Ett galoppbandage läggs genom att först lägga en kompress på såret och linda ett varv med bomull eller softban så att kronrand och ball täcks och därefter linda med en oelastisk gasbinda. För att få extra skydd lindar man en flexlinda utanpå, utan hårt tryck. Det är viktigt att tänka på att trycket får inte vara för stort så att man hämmar blodtillförseln.

Vår örtblandning MD Hoof har visat sig gång på gång vara effektiv vid olika typer utav hovproblem, oavsett om det gäller dålig hovkvalité, dålig tillväxt eller tunn lädersula.

https://herbalworksbysweden.com/produkt/md-hoof/

Evelina Nyberg
Aldis Lacis – Hovslageriet

Lämna ett svar