Örter till fånghästar

Trots att sommaren är över och hösten gjort sitt intåg ser vi fortsatt en strid ström av fånghästar. Det är ständigt nya fall. Självklart ska en häst som har fång vara under veterinär uppsikt. Men vi kan hjälpa dessa hästar under tiden och vi kan framför allt minska risken för fång. Både nya fall och återfall.

Två vanliga bakomliggande faktorer för fång är EMS (Ekvint Metabolt Syndrom) och PPID ( Pituitary Pars Intermedia Dysfunction – det man tidigare kallade Cushing’s syndrom). Båda dessa finns beskrivna i tidigare blogginlägg. Där finns även en utförligare text om fång.

PPID ger ofta en kraftlös häst och i förlängningen en förändrad hårrem. Hästen blir långhårig och ofta krullig. Det är en sjukdom i körtel- och hormonsystemet. Veterinären kan testa och fastställa om hästen har PPID. Medicinsk behandling finns.

EMS är en insulinrelaterad sjukdom. Den drabbar ofta (men inte alltid) feta hästar. Om din häst har en kraftig nacke, fettdepåer runt bogbladet, korsbenet och i svansroten så ligger den i riskzonen. Då är det läge att se över foderstaten för att få ner depåerna. Då minskar också risken för fång.

Vi har en örtblandning som hjälper till att få ner hästens depåer. Den heter MD Meta. Den fungerar allra bäst ihop med blandningen för fånghästar – Laminoguarder.

Just Laminoguarder är anpassad för fånghästar i alla stadier. Den innehåller örter för mage och immunförsvar likväl som örter mot smärta och inflammation. Den passar alla typer av fång.

Vi har även en blandning för PPID. Den kallar vi MD Cush.

 

Häst med fång. Se till att undvika fallgroparna. Fång gör ont.

Lämna ett svar