Upptäck och Behandla Ledhälta hos Häst: Symtom och Naturliga Alternativ

Ledinflammation
Ledinflammation eller artrit, är ett vanligt problem hos hästar som kan påverka deras livskvalitet och prestation. Att förstå hur man upptäcker och behandlar ledhälta naturligt kan göra en stor skillnad för din hästs välbefinnande. En halt häst ska under veterinärvård. Vad som sker hos veterinären i form av undersökningar och behandlingar tar vi inte upp i den här artikeln.

Så upptäcker du ledhälta hos din häst
Att upptäcka ledhälta handlar ofta om att vara uppmärksam på de små förändringarna i din hästs beteende och rörelsemönster. En häst med ledinflammation visar ofta subtila tecken som stelhet, särskilt efter att ha vilat. Du kanske märker att din häst tar kortare steg eller är ovillig att bära vikt på ett visst ben. Kanske nickar den med huvudet vid rörelse, eller visar svullnad och värme runt den drabbade leden.

Genom att observera din häst noga kan du också upptäcka beteendemässiga förändringar. Om din häst plötsligt verkar ovillig att träna, eller om den reagerar starkt på beröring runt en viss led, kan detta vara signaler på smärta och inflammation. Att känna igen dessa tecken tidigt är avgörande för att ge din häst rätt vård och undvika att problemet förvärras.

Vid sidan av observation kan du också använda dig av metoder som longeringstester, där du ber hästen röra sig i en cirkel och tittar efter ojämnhet eller hälta. Genom att titta noggrant kan du se om hästen visar tydliga tecken på smärta eller obehag när den böjer eller belastar leden. Flexionstester, där benet böjs under en kort stund och hästen sedan observeras i rörelse, kan också ge viktiga ledtrådar om var smärtan sitter.

Det är inte helt lätt att se om hästen är halt.
Enligt veterinär Sue Dyson i England så missar även rutinerade veterinärer upp till 70% av hältorna. Därför är din egen observation av hästen oerhört viktig vid problem. Det är ju du som känner hästen bäst.

En tydlig ledhälta där hästen nickar till vid isättning av benen är inte så svår att upptäcka. Den hältan missar inte en rutinerad betraktare. Den säger till oss att hästen är halt men inte helt säkert VAR den är halt. Det får en vidare undersökning avgöra. Vana betraktare som till exempel din veterinär eller terapeut kan säkerligen bedöma var hältan sitter om det bara finns ett problemområde. Finns det fler så är det oerhört mycket svårare.

Dyson har i sitt program tagit fram över tjugo indikationer på hälta. Om sju eller fler är närvarande kan hästen räknas som halt. Även om den inte nickar vid isättning.

När en häst har ont, kan den uppvisa specifika rörelser med huvudet och halsen. En av de vanligaste indikationerna på hälta är huvudnickning. Hästen kan nicka med huvudet uppåt och neråt när den rör sig, särskilt om det är frambenen som är påverkade. Det är också vanligt att hästens öron positioneras asymmetriskt under rörelse – ett öra bakåt, ett framåt – vilket kan signalera smärta eller obehag. Ansiktsuttrycket ger också viktiga ledtrådar. En häst med smärta kan visa spänd eller orolig mungipa, och i vissa fall gnissla tänderna som en reaktion på obehag. Ett spänt ansikte, med sammanbiten mun eller rynkad panna, kan vara ett annat tydligt tecken på att något är fel.

Hästens kroppsrörelser kan också avslöja smärta. En häst som upplever obehag kan visa ryggspänning eller sänka ryggen när den rids. Detta kan leda till en förändrad hållning och ett stört rörelsemönster. Om du ser asymmetrisk muskelaktivitet – där musklerna på ena sidan av kroppen verkar mer utvecklade eller spända än på den andra – kan det bero på att hästen kompenserar för smärta i ett ben eller en viss led.

Beteendeförändringar är också vanliga tecken på smärta. En häst som är ovillig att röra sig framåt, motverkar ryttarens signaler, eller visar motstånd vid ridning kan ha ont. Den kan också ha svårt att byta gångart, till exempel mellan trav och galopp, eller plötsligt byta galopp felaktigt. Om hästen ofta viftar med svansen, har svansen snett åt sidan, eller om den har öronen konstant bakåt, kan det vara en signal om smärta eller irritation.

Rörelseasymmetri är ett av de viktigaste tecknen att observera när du misstänker hälta. Hästar med hälta visar ofta ett ojämnt rörelsemönster, där de tar kortare steg med det drabbade benet eller snedbelastar kroppen för att undvika smärta. Detta kan innebära att de lyfter ett ben högre än det andra eller snubblar under gång. Smärta kan också påverka hur hästen accepterar kontakt med bettet; en häst med smärta kan reagera starkt på tygeltag genom att lyfta huvudet eller dra i tyglarna för att undvika kontakt. Svårighet att bibehålla en korrekt hållning eller ofta bryta formen kan också indikera smärta.

Svårighet att böja sig i en viss riktning, eller motstånd när den ombeds att böja sig genom kroppen, kan tyda på smärta i leder, rygg eller muskulatur. Hästar som upplever smärta kan också visa förändringar i andningsmönster, såsom snabb, ytlig eller ansträngd andning. Oregelbunden eller överdriven svettning, antingen över hela kroppen eller på specifika områden som nacken eller ryggen, kan också vara en indikation på stress eller smärta.

Sue Dysons metod, som kallas Ridden Horse Pain Ethogram (RHpE), använder dessa och andra indikationer för att skapa ett systematiskt sätt att upptäcka smärta hos hästar när de rids. Genom att observera och tolka dessa tecken kan ryttare, tränare och veterinärer identifiera smärta och hälta tidigt, vilket är avgörande för att kunna ge rätt behandling och förbättra hästens välbefinnande. Genom att vara uppmärksam på dessa subtila signaler och använda ett strukturerat observationssystem kan du som hästägare säkerställa att din häst får den vård den behöver i tid. Vårt mål är ju alltid att förebygga hältan. Att det inte ens ska gå så långt som att du ska behöva misstänka att något är fel.

Hästens kropp talar om att det är på väg att gå snett långt innan det går snett. Läser man av signalerna i tid och gör någonting åt det håller sig hästen helt fräsch.

Alternativa behandlingar för ledhälta – naturliga vägar till hälsa

På AlternativeHealthWorks.com och HerbalWorksBySweden.com fokuserar vi på holistiska metoder som främjar hästens naturliga läkningsprocesser. Att behandla ledhälta handlar inte bara om att lindra symtomen utan också om att förbättra den övergripande hälsan och stärka lederna långsiktigt. Faktum är att vi inte fokuserar på själva hältan. Den är veterinärens uppgift. Vi fokuserar mer på bakomliggande faktorer. Anatomiska felställningar (”låsningar”), utrustning, ryttarens balans, hälsotillståndet etc. är mer i fokus när hästen är halt eller vanligare veterinärbehandlad för hälta.

Vårt allra bästa jobb och mest upplyftande jobb är när vi helt och hållet förebygger hälta. Om din häst är i perfekt balans krävs väldigt mycket för att den ska kunna bli halt. Självklart kan den bli sparkad av annan häst eller råka ut för andra olyckstillbud men även då är den mindre skadebenägen och läker fortare om den är i full balans.

Kompletteringsfoder

Naturliga tillskott spelar en viktig roll i vår behandlingsfilosofi. Självklart gör det så eftersom vi har ett eget varumärke på kompletteringstillskott via örter.

Genom att tillföra ämnen som glukosamin, kondroitin och MSM kan du stödja broskets återuppbyggnad och minska inflammation. Omega-3-fettsyror från linfröolja eller fiskolja är också viktiga för att bekämpa inflammatoriska processer i kroppen och förbättra ledernas rörlighet.  Just dessa har vi inte i vårt sortiment men det finns gott om bra alternativ på marknaden.

Vår styrka är örter.
Det är en annan kraftfull komponent i den alternativa behandlingen av ledhälta. Djävulsklo och gurkmeja, tillgängliga på våra sidor, är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper och kan ge naturlig lindring från smärta och svullnad. Boswellia är en annan favorit hos våra kunder, en ört som visat sig minska inflammationen och förbättra ledhälsan genom att hämma produktionen av inflammatoriska molekyler. Faktum är att dessa främst är pro-cirkulatoriska snarare än inflammationshämmande. Vi föredrar att stimulera kroppsfunktioner snarare än att trycka ner patologiska reaktioner. Vi är trots allt holistiker.

Andra bra örter för lederna är:
Schisandra (Cirkulationshöjande och smörjer även omliggande muskulatur)
Dipsacus (främjar framför allt senorna men även leder)
Gotukola (en viktig ört för fascian men även för smörjämnet hyaluron)
Lakrits (ökar cirkulationen och stärker effekten av andra örter)

Dessa har vi samlat i våra tre olika varianter av MD Mover.
Vanlig MD Mover innehåller dessa ihop med boswellia.
MD Mover Extra innehåller förutom dessa även djävulsklo. Vi gjorde dessa två varianter under tiden bara djävulsklo hade tävlingskarens. Numera har man från tävlingsorganisationerna insett hur bra boswellia också är och belagt även den med karens.
MD Mover Race är vår än så länge karensfria variant. Den innehåller myrra (som är snarlik boswellia) istället.

Fler exempel på örter kan vara:
Vallörtsrot ökar benbildning om man har skelettskador.
Achyrantis som minskar inflammation och stöttar ledfunktionerna

MD Edlax som är ett arnikabaserat liniment är också suveränt för skadade leder.

Vi kan även göra en egenanpassad blandning till din häst. Mer specifik än så går inte att bli.

 

Akupunktur och akupressur
Dessa är utmärkta alternativ för att behandla ledhälta. Genom att stimulera specifika punkter på hästens kropp kan du förbättra blodcirkulationen och minska smärtan naturligt.

Man kan hjälpa sin häst vid smärta genom att trycka på vissa punkter. LI4 (HeGu) på insidan skenan framtill eller ST36 (ZuSanLi) hjälper hästen att utsöndra endorfiner och kan lindra smärta vid hälta. Man behöver inte vara orolig för att  maskera hältan så hästen går ut och springer sig ännu haltare eller att veterinären inte ska hitta smärtan. En egenbehandling av ovanstående punkter lindrar för hästen i vila men är inte nog kraftig att dölja hältan.

Vill du veta mer och lära dig hur man kan använda akupunktur mer kraftfullt? På AlternativeHealthWorks.com hittar du både artiklar och kurser som ger dig verktygen att utföra dessa tekniker själv eller med hjälp av en specialist. Behandling av ledhälta är enbart ett komplement till veterinärens behandling. En halt häst ska under veterinärvård.

AMT 
Avancerad Manuell Terapi och fysioterapi spelar en viktig roll i att återställa hästens naturliga rörelsemönster. Regelbundna justeringar och mjukvävnadsterapi kan minska smärtan, förbättra flexibiliteten och stödja läkning. Vi kan hjälpa dig med både behandling och en träningsplan för dig och din häst.

Micro-näring
Utöver detta är det viktigt att tänka på hästens miljö och foder. En kost rik på naturliga antioxidanter, omega-3-fettsyror och andra antiinflammatoriska ingredienser och framför allt micro-näringsämnen hjälper din häst att hålla sig fräsch. MD Life är blandningen för dig som vill säkerställa att hästen får i sig alla viktiga micro-näringsämnen.

Hovvård
Andra viktiga och självklara delar är en bra hovvård med rätt vinklar för just din häst. Har du inte kunskapen själv är det viktigt att ha bra hjälp via hovslagare eller hovvårdare som vet hur hästen ska verkas och skos. En bra guide är Sören Stjärnås som har den berömda bilen där hovvården förklaras. Ser det inte bra ut är det inte bra brukar Sören säga. Han betonar vikten av att hoven är i balans.
Vi som jobbar på att hela hästen ska vara i balans skriver mer än gärna under på det.

Utrustningen
Utrustningen är såklart också viktig. Sadeln måste passa både dig som ryttare och hästen. Återigen kommer orden BALANS in i bilden. När det gäller sadeln hänvisar vi ofta till Maria Hallring och Vertikal Balanserad Ridning (VBR) följ dem gärna på Facebook. Maria är oerhört kunnig i biomekanik kopplat till sadeln och till hästens rörelser utifrån dess arbetsschema.

Övrig utrustning som bett, balansering etc. spelar såklart också in.

Din väg framåt med naturlig hästvård. Hör av dig så hjälper vi dig. Kan vi inte komma själva vet vi vilka vi gärna rekommenderar.

Lämna ett svar