Olika ridövningar med Alice Lindgårde

Vi har varit hos en av våra sponsorryttare, Alice Lindgårde, för att få ta del av några utav hennes övningar som hon brukar rida för att stärka, lösgöra, stretcha, checka av lydnad bland annat. På filmen rider hon på sin främsta tävlingshäst i hoppning, Mini Miles, val f. 2009 e. Empire ue. Rebel Z. Tillsammans har de ridit Falsterbo, Breeders och nu senast 7-stars tour finalen med fina resultat. De har vinster och placeringar upp till 1.45m hoppning och planen är att starta 1.50m inom kort. Alice har fler lovande hästar i stallet och tävlar nästintill varje helg. Hoppningen ligger närmst hjärtat men hon tävlar även MsvA dressyr med mål om att starta svårklass. När hon inte tävlar eller tränar sina egna hästar håller hon lektioner både privat och på Marks ridklubb, tränar och tävlar elever och kunders hästar.

 

Övning ett
Första övningen är kanske egentligen ingen övning, men vi vill visa hur Alice värmer sina hästar i början av ett pass. Hon vill ha dem i en lägre och mer öppen form, de skall vara avslappnade och trampa på framåt. Hon rider gärna i en 8-volt för att göra dem lösgjorda, ordentligt uppvärmda och känna att hästen följer det spåret hon har tänkt sig.

Övning två
Här rider Alice innanför fyrkantsspåret i en samlad galopp. I varje hörn gör hon en liten bakdelsvändning genom att ta förhållning innan hörnet, flytta in framdelen i sväng och får hästen att sätta mer in under sig och samtidigt få kontroll på bogarna. Denna övning går att göra i alla gångarter. För dressyrhästarna är detta en övning för att börja med piruettarbetet, men då samlar man mer så hästen vänder mer runt bakdelen. Alice rider denna övning som lydnadsövning och för att stärka hästarna.

Övning tre 
Övning nummer tre går ut på att stretcha bogarna. (Egentligen hela yttersidan och ryggen till viss del) Det går lika bra att rida i alla gångarter, här visar Alice i trav. Genom att rida hästen lång och låg med en böjning i halsen samtidigt som hon med innerskänkel formar hästen, och med ytterskänkel driver hästen framåt stretchas hela yttersidan ut. Detta är en väldigt bra övning för bogarna!
Hästen skall komma så långt fram med näsan som möjligt och i en böjning som tillåter yttersidan att sträcka ut sig. Tänk på att hästen skall trampa på, så den tar ut stegen så stretchningen blir så optimal som möjligt.
Steglängd och tempo styr du med ytterskänkel.

Övning fyra
Alice rider här på en volt i galopp, går också bra att rida i alla gångarter.
Här rider hon på till en början stor volt, låg i formen för att sedan plocka upp hästen i formen minska volten succesivt med hjälp av ytterskänkel (var noga med att inte göra volten mindre än va hästen orkar bära sig, desto mindre volt desto jobbigare och mer bärighet krävs). När hon har kommit in på en lagom stor volt flyttar hon rumpan först inåt i volten, när det funkar bra så provar hon att ställa utåt.

Sedan provar hon att flytta ut rumpan mot väggen för att sen ställa hästen inåt igen med rumpan utanför spåret. Avsluta med att styr ut hästen till den större volten och låt den länga sig i formen igen. Denna övningen behöver hästen va ganska bärig ifrån början, börja gärna med korta sekvenser för att hästen ska tycka det är roligt och att den inte spänner emot. Denna övning gör hon för att öka smidighet, styrka, bärighet, lösgjordhet samt stretcha bakbenen på hästen.

Övning fem
Här är en bra övning för att få hästen följsam och mjuk.
Man kan börja att göra den i skritt eller trav vilket som känns bäst, sedan kan man göra tempoväxlingar på medelinjen, av- och igångsättning mitt på medelinjen, sakta av till skritt på volten, skänkelvikningar till och från volterna, galoppera på medelinjen, galoppsluta in till volten gör volten i trav för att sedan göra en galoppsluta ut från volten. Denna övningen får med väldigt många olika delar, dels pression att göra saker vid en speciell tidpunkt och att det händer mycket hela tiden vilket gör att hästen måste vara följsam och lydig.

Denna övningen är för alla och det är bara fantasin som sätter stopp, va noga med att hästen hela tiden är avspänd så man inte gör för mycket saker på en gång. Ibland behöver hästen bara få gå lite framåt och andas ut 😊

Ett sista tips:
Tänkt på att alltid lägga nivån efter hästen och ryttaren ihop, börja hellre lite enklare för att sedan lägga till svårare saker efterhand. Som den sista övningen gör den bara i trav och rid lätt något varv för att hästen ska hitta spåret 😊

Var konsekvent men ödmjuk!

Vi kommer att få följa med Alice i fortsättningen, då med fler övningar och främst då i hoppningen.

Lämna ett svar