Bett och tänder – Hur ser din häst ut i munnen?

När byter hästen tänder? Ska jag tänka på något speciellt med min unghäst? Varför sticker min häst ut tungan? Vilken storlek på bett ska jag ha?

Det finns en hel djungel utav bett nuförtiden, och alla har sina favoriter. Hur vet man vilket som passar just ens egen häst? Både i storlek och variant. Det kan bli stora påföljder utav en fel betsling så utpassningen är väldigt noga.

För att veta lite mer vilket bett som passar är det viktigt att tänka på hästens anatomi, hur ser den ut i munnen, när tappar den tänder, hur skiljer det sig mellan individer etc.
Hästens mun är inte utformad för att bära ett bett, utan den får lära sig att göra utrymme för bettet. Det är därför viktigt att lära den unga hästen att acceptera bettet och lära sig att använda det på rätt sätt.
Hästen byter också sina tänder i ung ålder, mellan 2.5 år och 4.5 år. Hästen växlar ofta tänder i samband med att de växer så under dessa perioder är det extra viktigt att hålla koll i munnen så att inte bettet kan skapa extra obehag för individen. Till exempel när hästen växlar första kindtanden är det inte lämpligt att ha bett i munnen, av förklarliga skäl. När tänderna är bytta och klara har hästen normalt 6 framtänder samt tolv kindtänder  i varje käke. Den kan också få vargtänder och kanintänder (betar).

Det här är viktigt att tänka på när man tränar unghästar, i de perioder som de växlar tänder kan de bli mer allmänpåverkade och kanske inte presterar som de brukar göra. De kan få febertoppar, lukta illa ur munnen från foderinpackningar, tugga sämre och långsammare till exempel, men detta är helt normalt. Om det dock inte går över inom ca 2 veckor bör veterinär tillkallas så man kan se att allt står rätt till.

Vargtänder
Vargtänder är något man ofta hör och dessa kan ställa till det rejält för hästen. För att skapa en så harmonisk miljö som möjligt från början måste man se till att dessa tänder tas bort innan bett användas om de skapar obehag. Det kan göra väldigt ont för hästen att ha ett bett som ligger an och skaver. Vargtänderna sitter framför den främsta kindtanden i överkäken. De kommer vid ett halvår till ett års ålder. Dock inte på alla hästar.


Bilderna visar vargtänder. Den första var i munnen de sitter. Den andra visar hur olika tänderna kan se ut.                                         

 

Det kan skapas andra problem i munnen, har man en häst som har över- eller underbett kan det bildas hakar på kindtänderna vilket dels stör tugg- och malfunktionen men kan också skapa sår i munnen hos hästen. Varje tugga hästen tar, roterar den sin underkäke så att maten mals och bryts ner till mindre bitar.

Bilden visar en hake i överkäken. Kommer ofta av ett överbett vilket är relativt vanligt. Det bör ses över regelbundet för att hästen ska fungera normalt.

Det är alltså viktigt att se efter munnen med jämna mellanrum av en utbildad behörig person som får utföra arbetet så att problem kan åtgärdas i tid. Om hästen går med problem och får obehag i munnen för länge kan den skapa oönskat beteende, så som sticka ut tungan vid ridning, lägga tungan över bettet, lyfter upp bettet mellan kindtänderna och biter fast mm. Om hästen utvecklar ett beteende för att den försöker skydda munnen kan det vara svårt att få den att sluta med det även om problemet åtgärdas då den är van vid att skydda sig. Om hästen biter tag i bettet och låser det mellan kindtänderna kan bettet nypa upp i nervutträden i gommen, vilket blir smärtsamt för hästen.

Bett
Så, det absolut viktigaste är att se till hästen har de allra bästa förutsättningarna att faktiskt kunna ha ett bett i munnen utan att behöva skydda sig för att det kanske gör ont.
Om man misstänker att det är bettet som skapar obehag finns det vissa indikationer på det, här är några utav dem:

– Onödigt mycket salivproduktion, rinner från munnen
– Tryckskador
– Gapar
– Sår i mungipan
– Sår i slemhinnan

Som nämnt ovan kan att hästen sticker ut tungan, håller fast bettet mellan tänderna eller  lägger tungan över bettet också bero på obehag från bettet och inte enbart från skador som uppstått inne i munnen av påverkan av faktorer utifrån. Om bettet är för långt finns det risk att det blir nyp i gommen genom att bettet viker sig, framför allt två delat bett. Ett för långt tredelat kan dock också ge tryck i gommen och trycka på lanerna när man svänger hästen och bettet åker åt sidan så en av ledningarna hamnar i mungipan/på lanen.

Det är inte bara bett som skapar obehag, utan även tryck utifrån så som nosgrimma och stress.
Om hästen är stresspåverkad och spänner sig mycket, framförallt i käkarna, kan det leda till sår i slemhinnan då kinderna trycks mot tändernas kanter och kan bli skadade.

Nosgrimmor
Nosgrimmor, som vi gått igenom tidigare, är oerhört viktigt att de är väl anpassade efter hästen och inte spänns för hårt. En för hårt spänd nosgrimma kommer att trycka kinderna an tänderna och skapa sår i slemhinnan där också. Det gamla djungelknepet, med två fingrar mellan nosrygg och nosgrimma låter fortfarande som ett bra riktmärke.

Man vill att hästen skall ha en stilla och sluten mun, utan veck i mungipan så att bettet bara ligger an mungipan för att undvika skav och sår. Trycket som kommer uppifrån sidostyckena är också det tryck som tygeltagen måste övervinna. Alltså, ett mindre spänt bett, desto mindre behövs ta i tygeln. Det är också svårare för hästen att lyfta upp bettet och bita fast det mellan kindtänderna om det inte sitter hårt samt att risken för att det kommer i kontakt med första kindtanden är mindre.
Om man vill minimera risken för att bettet skall komma i kontakt med kindtanden och bli skadad av den anledningen kan man använda sig av bett som inte är gjorda i metall som till exempel gummibett.


Bilden visar en tand från en ung respektive en gammal häst

För att prova ut att bettet passar i storlek är det enklast att använda sig utav ett rakt bett. Om man tar in bettet i munnen på hästen och när hästen har munnen stängd, skall bettet inte sticka ut något på sidorna när man trycker det i sidled. Det är med fördel att prova ett bett med fasta ringar för att se att det inte är för litet. Om man håller under bettringarna så ska man se att de inte faller ner utan håller sig upprätt (utan att sitta fast i något). Om de viker sig utåt sidorna är bettet för litet. Om man använder bett som jaktstång, pelham eller liknande är det viktigt att tänka på att gå upp en storlek då hästens huvud är triangulärt i formen och blir alltså bredare upptill, så att bettet ger plats för och inte trycker på tänderna utifrån.
Detta är ett enkelt sätt att se hur bettet passar hästen. Det viktigaste man kan göra, som vi skrev i inlägget kring nosgrimmor, är att variera, både bett och huvudlag.

Malena på Lundens Djurhälsa visar hur man passar ut ett bett.

Det är med fördel att också variera bett med bettlös ridning, som till exempel bitless bridle, sidepull eller något annat huvudlag som gör att hästen får vila sin mun. Alla individer är olika, så att det är inte säkert att din häst funkar med ett bett som grannens häst älskar.

De, precis som vi, ser olika ut i mnnen och olika bett passar olika bra. Samma med huvudlag. Det enklaste är att hitta rätt storlek och sen prova sig fram vad som passar just den individen och, variera ofta mellan bett och huvudlag som passar så minskar man risken för skador hos hästen.

Med tanke på hur hästens mun ser ut och fungerar så bör man åtminstone en gång per år låta undersöka och underhålla den.

Våra elever fick se in i munnen och undersöka bettet.

 

Tack till Ylva Rubin och Lundens Hästhälsa för en suverän föreläsning.
Vi rekommenderar er varmt.

Bilderna tillhör Ylva Rubin.

 

Evelina Nyberg
MD Kleen AB

 

 

 

 

Lämna ett svar