Du vet känslan när man tror det är kört

Du vet känslan när man tror att det är kört?

Känslan när man står där med en häst med hälta och smärta eller kolik eller 42 graders feber….
Eller som det blev för Stina och Brestur, allt på en gång.

Brestur är en kanonhingst, en riktig gentleman, nallebjörnsgo och riktigt stark och fin!

Det började 29/12 med en halt häst som man trodde berodde på en vrickning i hagen. Brestur ville inte lägga vikt på HF och kotan var svullen och svullnaden gick en liten bit upp på skenbenet. Eftersom det var nyår och ändå planerat vila så fick han vila.

Vi talades vid vid nyår och vi rekommenderade veterinärkoll.

Den 4/1 fick de tid i Kungsbacka.  Det konstiga då var att det var en tydligare hälta på VF men när kota-hov bedövades så syntes hältan på HF igen. Inga röntgenfynd. Det bedömdes att han skulle få kortisoninjektioner och metacam.

Det gick en vecka och Brestur var väl ganska pigg och glad men lite stapplig.

Plötsligt den 11/1 så stod han med 40 graders feber. Kunde det vara kolik? Han fick kramplösande, febernedsättande och mer Metacam.

Stina hade känslan av att det kunde vara något mer än kolik så natten till 12e bar det av till Slöinge men det var fullt så det blev vidare till Helsingborg. Då hade Brestur 42.1 graders feber…

Magen lade av och han fick diarré och medicin som stoppar diarré. Febern lugnade sig lite men han ville inte äta och vissa blodprov var inte helt bra.

En vecka senare, 18/1 verkade han rätt ok men då ville han inte gå ordentlig och var väldigt ovillig till att vända runt. FÅNG?! Han röntgades och ja… bilderna visade en viss rotation av hovbenet och breddade lameller.

23/1 fick han komma hem och han fick våra örter Laminoguarder som också hjälper magen och MD Kibda för att stärka kroppens inre immunförsvar. Boxvila med fångvaddering under hovarna. Då kom såklart mer kolik efter bara någon dag… Ny slangning och kramplösande men sån tur var släppte det fort.

Det är viktigt att få lång ättid och mycket vätska för att förebygga kolik när hästar blir mycket stillastående så det fick bli hö i hönät och mash. Rörelse är också av oerhörd vikt för att inte få kolik så det fick bli 3 varv runt stallet 3 ggr per dag.

15/2 var det återbesök och ny röntgen och på bara dessa 3 veckor hemma så är han helt återställd från fång! Det blir nytt återbesök om några dagar för att se om det finns något kvar av den ursprungliga hältan.

Slutsatsen blev att det troligen var kortisonet som utlöste ett försämrat immunförsvar, kanske genom en allergisk reaktion och att det kraschade immunförsvaret ledde till en kraschad mage och att en latent herpesinfektion aktiverades och att kroppens nedsatthet manifesterades i hovarna som fång. Men på bara 3 veckor hade tecknen på fång vänt!

Även när det känns kört så finns det hopp och även något som kan kännas så hopplöst som att få fång kan vända snabbt!!

Om Stina Westberg Nyström och Brestur

Hej!

Jag heter Stina och är 28 år. Jag rider och tävlar på min hingst Brestur frá Lytingsstödum i femgång. Eftersom jag rider och tävlar honom mycket så tycker jag det är otroligt viktigt att man kollar igenom hans kropp så man vet att han mår bra och att man tränar på rätt sätt. Då använder jag mig självklart av Mia och Daniel Kleen på alternativehealthworks, dom absolut mest kompetenta människorna jag känner! De hjälper Brestur med hans muskler och skelett men de hjälper även mig så att min kropp kan fungera som den ska. Brestur frá Lytingsstödum IS2004181778 Brestur är en helt fantastisk femgångshingst med stora luftiga rörelser och ett helt fantastisk lynne. Detta är hästen som alla kan rida för han är så fantastiskt snäll och förstående. Rider man för att tävla är han helt med på det, rider man bara för att det är härligt och roligt så är han med på det. Ett bra exempel på detta är att min mamma som är 68år red honom förra året på en tävling som kallades för Antikrundan. Brestur ställde upp på allt som mamma ville och dom gick å vann hela tävlingen! Han är bedömd med en total på 8,32 med ridegenskaper på 8.41 och exteriörbedömning på 8.18. Brestur är född 2004 på island. Hans pappa är Illingur fra tóftum med en totalbedömning på 8.73 och hans mamma är Hrísla frá Laugarvatni med en bedömning på 8.06. Jag och Brestur har tävlat ett antal tävlingar förra och denna säsongen med goda resultat. På Elmia hors power i höstas kom vi precis utanför final med ett resultat på 6,50 i femgång, vilket också resulterade i att vi kvalade till Svenska Mästerskapen 2018. Våra mål nu är att han ska bli helt frisk och att vi kommer tillbaka starkare än vi någonsin har varit. När vi återigen är på banan är målet att vi ska placera oss bland dom fem bästa på Svenska Mästerskapen i grenen femgång. Brestur kommer att betäcka hemma hos oss i Fotskäl Marks kommun sommaren 2018 och all info kommer att ligga på hestur.se. Jag kommer själv betäcka två av mina ston och framförallt för att jag vill avla på hans fantastiska lynne, han är precis så som jag tycker en häst ska vara. Är ni intresserad av att betäcka med honom så är det bara att kontakta mig på 0723054004. // Stina Westberg Nyström

Fakta om Kortison

Legitimerad veterinär Maria Svensson skriver på veterinären.nu

Kortison har flera bieffekter, men det är ganska så ovanligt att man ser dessa hos hästar. Om man ger höga doser, dämpar kortison immunsystemet och gör hästen mer känslig mot infektioner. Det är dock ovanligt att man använder så höga doser i vanliga fall. En annan biverkning är att hästen blir känsligare för fång. Detta är av betydelse för hästar som har gott hull och/eller problem med sockermetabolism (cushing eller equine metabolic syndrom).

Mer om kortison skriver Euro-vets

http://www.euro-vets.com/page/page9e43.html?id=25

Forskningsrapport att läsa

https://www.hastsverige.se/Kortisonbehandling.html

 

Av Mia Kleen

Lämna ett svar